Sep 052015
 

”The eyes are the windows of the soul.” 

När man är förkyld och barnvakt då är spontan filmtittning ganska så härligt. Big Eyes är en film som har legat och samlat damm på min filmlista hur länge som helst nu. Jag har väl tänkt från tid till tid ”NÄ NU MÅSTE DEN KOLLAS PÅ” men det har liksom inte riktigt hänt. Men idag tog jag i alla fall lite tid.

Jag hade förväntat mig mycket efter att jag sett att den innehöll tre av mina favoritfaktorer  – sextiotalet, Christoph Waltz och konst. Och inte blev jag besviken direkt. Waltz är sådär fantastisk och obehaglig som han brukar vara i sina filmer. Jag blev även väldigt glatt överraskad över att se att Jason Schwartzman hade en liten roll i filmen, en annan av mina favoritskådespelare. Den är hur som helst baserad på den verkliga historien om Margaret D.H Keanes liv, hennes konstnärskap, om hur Walter Keane utnyttjade hennes talang och tog all ära, samt om att befinna sig i ett icke jämställt och förtryckande förhållande under sextiotalet. En otroligt viktig och inspirerande historia, en väldigt sevärd film i högsta grad tycker jag.

English/
I’ve catched a cold and I’m also babysitting my little brother this weekend so I thought I’d spontaneously put on a film and see what I think. I choose Big Eyes cause it’s been on my ”To-watch-list” for ages and well, I’d only heard good things about it. I was also anticipating it a lot as well since it has three of my favorite things in it – the 60s, Christoph Waltz and art. And oh, did I not get disappointed. It’s fantastic. Waltz is as glorious and quite terrifying as always. It was also a nice surprise seeing that one of my other favorite actors, Jason Schwartzman, had a small part in it. Anyhow, the film is based on the real story about Margaret D.H Keane’s life, her artistry, about how Walter Keane used her talent and took all the credit, and it also circles a lot around how it was to be in a oppressive and no equal relationship during the sixties. A important and inspiring story, and definitely worth seeing! 

 5 september, 2015  Posted by at 11:30 Films and more beautiful things No Responses »
Aug 302015
 

IMG_2381
IMG_2382

Förändring. Jag brukar inte vanligtvis gilla sådant, eller jo, ibland.

I måndags började jag på folkhögskola och ska nu i ett år studera singer/songwriter. Fokusera så där olidligt på mitt låtskriveri och att skapa mer musik. En vecka har gått och det känns som om jag känt mina nya klasskamrater hur länge som helst. Visst var första veckan en berg-och-dalbana av massa överflödiga känslor, intryck och nya ting, men åh vad jag trivs ändå. Varje morgon går jag förbi havet, likaså varje eftermiddag. Det är en stor förändring från vad jag bestämde mig för att göra cirka ett år sedan, men jag är så stolt över mig själv ändå för att jag vågar och för att jag inte gett upp än. Det har bara gått en vecka och jag har redan lärt mig så himla mycket, både om mig själv och om låtskriveri. Och det här med att vara omgiven av massa härliga människor som vill en väl och som får en att skratta och som är precis lika engagerade som mig, det är så härligt. Så den här förändringen, den är bra. Himlariktigtsupermegabra.

English/
Changes can be scary and usually I’m not a big fan of those, but this time I feel really great. I started university this week. For a year now I will study singer/songwriter and dig deeper in to songwriting. Only a week has passed and it already feels like I’ve known my new classmates for years. Although it’s been a rollercoaster of feelings, new impressions and new things, I do love it here. Every morning and every evening I pass the ocean. Isn’t that glorious enough?
I’m thinking that this will be really good, and maybe this time I’ll feel really, really happy again. 

 30 augusti, 2015  Posted by at 05:39 Everything and more No Responses »
Aug 162015
 

DSC00362

Så blev det lördag och vi gick upp skapligt tidigt, packade alla väskor och gjorde i ordning för att bege oss hem igen. Jag blev tvungen att föreviga det här fönstret endast för att man kunde sitta i det.

DSC00367

Alla fönster borde vara såhär stora.

DSC00361

Utanför fönster stod även dessa. Kändes för en stund som jag inte alls levde i 2015.

DSC00372 DSC00369 DSC00370 DSC00373 DSC00376

Innan vi hoppade in i bilen gick vi upp till borgen bredvid hotellet och tittade på utsikten. Vädret var sådär jättesoligt och bra. Jag borde ha uppskattat det mer men led av sådan där förfärlig yrsel och trötthet just den här lördagen.

DSC00379 DSC00380

Vi besökte även Ebbas fik som ligger i Helsingborg. Ett underbart 50-talsfik som hade ypperligt fin inredning och en enorm tavla på James Dean som jag fick behärska mig själv lite från att inte stjäla. Jag tog tyvärr inte så många bilder här, även fast jag gärna ville, just för att de sagt till att man inte fick störa andra gäster med fotografering. Men fint var det och jag drack min första, och bästa, iste någonsin.

English/
The last day of our roadtrip and the day we went home. Before packing all our luggage into the car we decided to explore the places around our hotel. One of the places was this 50s inspired diner that I fell in love with. Unfortunately, you weren’t allowed to take a lot of photographs there due to earlier incident when visitors had disturbed other guests. But I snapped these two and I think they speak for themselves. If you’re ever in Helsingborg, visit this diner. 

 16 augusti, 2015  Posted by at 06:27 Everything and more No Responses »
Aug 162015
 

IMG_2341

På fredag eftermiddag bar det äntligen av till Fredriksdalteatern och Eva Rydberg. Jag tog inte med mig min vanliga kamera men tog några snabba kort med mobilen. Vid den här skylten var pirret i magen nästan uppe vid öronen, och trots vinden så var vädret sådär augustivarmt och bra.

IMG_2334
IMG_2340

Fredriksdalsparken är för övrigt en av de finaste parkerna jag vandrat i.

IMG_2339

En alldeles underbart fin staty föreställande Nils Poppe stod mitt i parken. Den var sådär extra fin med all grönskan runt omkring sig. (Kände nästan att man ville ta med sig den hem.)

IMG_2335 IMG_2336 IMG_2338

Föreställningen var så fantastisk att jag inte riktigt tycker att ordet fantastisk räcker till för att beskriva hur bra den var. Men det får duga så länge. Vid flera tillfällen fick jag både ont i magen och kinderna från allt skatt men så burkar det vara när man tittar på föreställningar från Fredriksdalsteatern och sådant tackar man ju inte nej till heller. Jag kommer nog leva på den här kvällen ett tag.

English/
On friday evening we finally went to see the play starring one of my favorite swedish people. It was absolutely fantastic. So fantastic that I think the word ”fantastic” isn’t enough to describe how I felt. Also the park where the play took place was one of the most beautiful parks I’ve ever visited. So much green in one place.

 16 augusti, 2015  Posted by at 06:10 Everything and more No Responses »
Aug 162015
 

DSC00336

På fredagen tog vi båten över till Helsingör för att se en bit av Danmark. Detta är min andra gång i Danmark nu och jag måste säga att jag älskar hur alla gator är så små och att de bevarat allt det gamla fina.

DSC00335 DSC00345 DSC00347

Fina mormor och mormors syster Nina.

DSC00343

Helsingör har mycket fin konst på sådant där som vanligtvis inte brukar ha konst på sig. Denna var min absoluta favorit.

DSC00340

Den här byggnaden!! Jag blev cirka super kär i den där balkongen.

DSC00349

Jag gillade den här gatan alldeles extra. Inte för att den hade några specifika butiker eller så, utan mest för namnet och färgerna på husen. Färgglada hus gör något med humöret.

DSC00356

Efter nästan 4 timmars tittande, fotograferande, ätande och vandrande så tog vi båten hem till hotellet igen för vi skulle ju allt hinna fixa till oss innan vi åkte till Fredriksdalsteatern. Summering av Helsingör – väldans fint.

English/
On friday we took the boat from Helsingborg to Helsingör. It was my second time in Denmark and I truly have to say that I love the way Denmark has captured all their old architecture. All these small, coloful houses and artwork everywhere. Really enjoyed walking around Helsingör.  

 16 augusti, 2015  Posted by at 05:46 Everything and more No Responses »
Aug 162015
 

DSC00330
DSC00329 DSC00326 DSC00328 DSC00325 DSC00324

Jag har saknat det här med att skriva på svenska, och efter mycket fundering så tänkte jag att jag vill blanda. Sådär som jag gjorde förr när jag skrev en liten översättning för kära internationella läsare (jag vet inte hur många det är men jag vet att min bästa vän läser och för hennes skull blir det en fin liten engelsk översättning.)

Hur som helst, i våras ringde mormor till mig och frågade om jag ville följa med till Helsingborg i augusti och se Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern. ”Ja, gärna!” ropade jag i telefon eftersom jag liksom växte upp med att se Trolltider varje sommar hemma hos farmor och alltid älskat Eva. Bilderna ovan är ifrån dag ett (torsdags) när vi anlänt till hotellet. Mycket intressant inredning hade de, sådant där som var både avskräckande och charmigt på samma gång. Som den där telefonen till exempel, ville ta med den hem!

Dag ett bestod av alldeles farligt god mat på en sådan där överfin resturang som man känner att man inte platsar riktigt i med vackra servitörer och konstverk på tallriken. Den avslutades med en sådan där pamper-och ansiktsmaskkväll innan jag lite lätt däckade i en hotellsäng två gånger större än min egna.

English/
I’ve missed writing in swedish quite a lot lately and after a lot of reconsideration, I decided that I wanted to go back to writing in my mother tongue. I will still keep translations though because I know that there are some international readers still here, like my best friend. Anyway, earlier this spring my grandma asked me if I wanted to go with her, grandpa and my aunt to see a play in Helsingborg starring one of my favorite swedish people. Of course I couldn’t say no, and so last thursday we finally went. These are some of the photos from the first day staying at a very interesting but charming hotel. 

 16 augusti, 2015  Posted by at 05:25 Everything and more No Responses »
Aug 102015
 

The rest of the week was spent on secondhand and thrift shops. I didn’t find nor buy anything but it was definitely interesting to explore them. On Thursday afternoon we went down to the harbour outside dad’s apartment. Once again – beautiful place. Although I was slightly melting away because of the sudden heat, I really enjoyed taking a walk here.

IMG_2281 IMG_2282 IMG_2283 IMG_2284 IMG_2285 IMG_2286

This trip was something I really felt I needed. I feel that I’ve gotten my inspiration and my energy back. Even feeling happier as well. Less worried. It might be because I know what will happen for at least a year forward, it might also be because I have things to look forward to. All in all I do feel better every day. Of course some days are harder than others, but I’ve definitely gotten happier and I’m definitely starting to love my own skin. Self-love is just more important than we think.

Going through these photographs also makes me realise how much I love to live in Sweden. It’s not a perfect country (what is perfect in this world?), it has its perks and it has its problems that needs sorting out, but other than that Sweden is a beautiful country to live in. I’d love to travel and explore different corners of the world but in the end Sweden will always be my home and the place I want to live in.

I hope you all had a fabulous and lovely week!
Stay positive,
Julia

 

 10 augusti, 2015  Posted by at 02:44 Everything and more No Responses »
Aug 102015
 

Wednesday gave us half a day of bad weather. We had already decided to take the ferries over to Blidö, one of the islands outside Stockholm, where my grandma lives and so the weather wasn’t stopping us. I hadn’t seen her in almost three years so it was incredibly nice to get to hug and see her again.

IMG_2269 IMG_2270 IMG_2276IMG_2273 IMG_2275 IMG_2274 IMG_2278 IMG_2279

Although it was three years ago since I saw grandma, I hadn’t seen this place since I was thirteen. That’s eight long years. As a child I used to come here every summer, spend time with my cousins and go out on lots of different adventures. It just holds so many memories and somehow it feels rather odd coming back to a place when everyone has grown up and when almost everything has changed throughout the years. The first thing I noticed though was that it smelled and looked exactly like I remember it, and I went home feeling more nostalgic than I have in a long time.

Stay positive,
Julia

 

 10 augusti, 2015  Posted by at 01:52 Everything and more No Responses »
Aug 102015
 

I’m home from a week spent at my dad’s place, just a couple of minutes outside Stockholm. It’s been a very eventful week, beautiful weather, seeking through a lot of secondhand shops and just having a rather lovely time. I only managed to snap photos on three out of the eight days I was there mainly cause carrying a camera around Stockholm feels really clumsy, or at least it felt like that for me. I guess I haven’t gotten in to the swing of photographing a lot and everywhere quite yet. I did get some really pretty shots though (they are like only nature ones but nature is glorious so let’s roll with it) and I thought I still show them to you.

IMG_2237

The view from dad’s apartment was beautiful. If you look closely you can see the sea between the buildings. And as you clearly see monday was sunny and lovely. Our plans for the day was to watch a 3D film about Galapagos at the Museum of Natural History. We weren’t really as impressed as I think we anticipated ourselves to be but it was a very interesting to learn about how the Galapagos Islands works.

Just over the street from the museum of Natural History is the botanic garden. We took our picnic, found this beautiful sea-view right in the middle of the garden, and afterwards we took lots of photographs and discovered the different plants and flowers planted there.

IMG_2244

Although it was very windy, it was hard not to feel happy seeing this view.

IMG_2243
IMG_2246 IMG_2252 IMG_2249 IMG_2257 IMG_2264 IMG_2256 IMG_2254

Fell in love with this one. (didn’t even know it was possible to fall in love with a bush)

IMG_2253 IMG_2265 IMG_2267

That was really all from day one. If you’re ever in Stockholm, I recommend you go and visit this place because it’s gorgeous. It’s a wonderful place to have both a picnic and take a lot of photographs.

Stay positive,
Julia

 10 augusti, 2015  Posted by at 01:22 Everything and more No Responses »
Aug 012015
 

IMG_2127 IMG_2126 IMG_2128

Tomorrow I’m taking the train to Stockholm to visit my dad for a week. I’m not yet sure what I will
do during the week because dad has decided to keep it a secret and surprise, but I’m planning on
snapping a lot of photographs. Be prepared for a lot of picture heavy posts when I get back home.
Nonetheless, I’m very excited. Going by train to one destination to another has always been something
that I’ve enjoyed. Probably because it is so relaxing, calming and simple. I like to see the different
sceneries that passes by and the different places it stops at. It’s fascinating to me in a odd way, I guess.

These are some of the things I’m taking with me:

 • Camera, of course!
 • A Fredrik Backman book, because I enjoyed A Man Called Ove so much I need to read more of
  his works.
 • Ipod. I did a 11 hour playlist for a 3 hour train trip and I’m pretty sure I’ll only end up listening
  to Vance Joy anyway, haha.
 • Glasses, or else my eyes will slowly die on me throughout the trip.
 • Pens and pencase, because I’m going to try to journal every day.
 • My journal and my poetry book. Can’t really be without them.
 • My swatch watch. I can’t leave my swag at home. (can’t believe I just wrote swag but okay)

Other than that I’m of course taking clothes, shoes, makeup and all that jazz with me, but I thought
it’d be pretty boring to write about and show here. If you want to follow me on my trip, I suggest you
follow me on instagram – julia_ah. I think I’ll post some pics there throughout the week!

Have a lovely weekend and stay positive,
Julia

 1 augusti, 2015  Posted by at 02:53 Everything and more No Responses »