Varför ska man välja tapas i Stockholm snarare än någon annan typ av mat? Tapas har under senare år kommit att bli ett självklart val för många, men handlar det om en fluga eller är det något bestående?
Vi skulle definitivt luta mot det senare. Maträtter och mat från olika kulturer tenderar att komma och gå, bli heta och sedan försvinna – men just tapas har lite för många fördelar för att man ska kunna ignorera dem. Vi går igenom några av dessa här nedan och som följer:
- En social mat. Du har säkerligen varit på en hel del middagar som förvandlats till stela, tråkiga tillställningar – trots att du är med folk du gillar. Det handlar mycket om miljön och om vilken typ av mat som finns på menyn. Tapas i Stockholm är en rakt igenom social företeelse: man äter tillsammans, man delar mat med varandra, man pratar, umgås och skrattar – och man kan hela tiden beställa in nya rätter. En middag med tapas blir aldrig tråkig. Dessutom handlar det ofta om en livlig, glad och uppsluppen stämning och avslappnad miljö också.
- God mat. Maten då? Det handlar om smårätter – tapas betyder just det på spanska – där allt från fisk, fågel, kött, grönsaker, skaldjur, delikatesser, ostar och annat serveras. Menyerna blandar mat från alla spanska regioner och du kan hela tiden prova nya saker – och få nya favoriter. I och med att det är smårätter så är det aldrig så att man blir helt proppmätt – och heller aldrig så att man lämnar restaurangen hungrig. Man beställer lagom mycket mat, lagom mycket dryck och njuter av kvällen.
Bra priser. Tapas i Stockholm är mat för alla – och för alla plånböcker. Rätterna kommer i olika prisnivåer och du kan själv bestämma hur mycket du är beredd att betala för den välsmakande maten. Det är inte så att du köper en köttbit för 500 kronor. Du väljer själv exakt vad du vill äta, hur mycket – och sedan betalar du för detta. Enkelt och prisvärt – och lätt att hålla koll på kalasets kostnad.