Hur fungerar ett dödsbo i Stockholm?

Ett dödsbo är benämningen på en avliden persons kvarlåtenskap där alltså hus, bil, möbler och eventuella andra tillgångar finns samlade. Ett dödsbo fungerar som en juridisk person fram till det att de anhöriga delar upp kvarlåtenskapen efter sig och har vi en familj i Stockholm som exempel så kommer detta dödsbo och de samlade tillgångarna först och främst betala för den avlidnes begravning och allt som hör denna till – efter det delar man på tillgångarna enligt arvsrätten. Ett annat ord för dödsbo är stärbhus men detta är något som sällan används längre.

Då nästan alla dödsfall innebär en känslomässig prövning för de efterlevande så kan det vid delningen av ett dödsbo uppstå vissa konflikter och för att undvika dessa så kan man utse en boupptäckningsman eller få en utsedd av Tingsrätten.

Det här är vanligare än vad man tror och om vi fortsätter med denna familj i just Stockholm som exemple så kan vi konkret förklara hur en fördelning av ett dödsbo kan se ut. Denna familj i Stockholm består av tre stycken barn och det är deras far som just har avlidit och det är alltså detta dödsbo som nu ska fördelas dem emellan – problemet ligger i at barnen i fråga inte kan komma överens om vem som ska ärva vad.

I kvarlåtenskapen finns nämligen en relativt låg summa i kontanter men däremot finns där en bil samt ett stort hus. Då värdet av detta hus är väldigt stort så vill två av barnen sälja huset i fråga och därigenom tillskansa sig kontanter medan ett av barnen – av sentimentala skäl – vill ha huset kvar i familjens ägo.

Fördela ett dödsbo i Stockholm

Fördelningen av detta dödsbo i Stockholm går alltså inte att lösa utan extern hjälp och man kallar här alltså in en boupptäckningsman som får försöka lösa denna konflikt. Hur går då detta till och hur ska familjen kunna lösa fördelningen av detta i dödsbo i Stockholm? Jo, här kommer familjen i Stockholm att ställas framför två stycken alternativ och det ena är att man säljer huset i fråga och delar förtjänsten emellan sig – alltså som två av barnen velat ha det. Det andra alternativet är att det tredje barnet köper ut de andra från hsuet i fråga – man kallar alltså in en värderingsman som värderar huset i fråga och sedan betalar barnet som vill ha huset kvar de andra sin del av kakan.

Detta kan ju bli lite problem om det inte finns tillräckligt med kontanter eller annat då ett hus i Stockholm ofta är väldigt dyrt och därför är det vanligast att alternativ nummer ett går segrande ur striden. Detta fall av ett dödsbo är ganska vanligt och utgången är ju också mest rättvist sett till majoriteten där alltså två stycken röstar för att sälja medan endast en röstar för att behålla.

Naturligtvis kommer denna person att bli ledsen och känna sig åsidosatt med detta är ingenting som en boupptäckningsman kan – eller ska – ta hänsyn till vid fördelningen av ett dödsbo och detta oavsett om det handlar om Stockholm eller någon annan stad i Sverige.