Tujor – skärma av på ett snyggt sätt

Vi har alla ett behov av ett privatliv och en egen sfär där vi kan göra det vi vill. Bor du i en lägenhet så blir dina persienner ett verktyg som effektivt stänger ute nyfikna blickar. Samma sak på din balkong där exempelvis en markis kan skydda från insyn. Villaägare? Ett staket visar både tomtgräns och ger visst insynsskydd, men det räcker inte på långa vägar. Här kan en häck bestående av tujor vara lösningen. Det ger ett snyggt, effektivt och omhuldande skydd. tujor ramar in en tomt – eller en del av trädgård – på ett unikt och elegant sätt.

Backa bandet. Vad är tujor egentligen? En tuja är en växt som påminner mycket om våra svenska enar – men även andra barrträd. tujor är en tät, elegant och lättskött växt som både estetiskt och rent trivselmässigt passar i vårt land och klimat.

Dock: tujor växer inte vilt i Sverige. Denna växt härstammar från Nordamerika och har sedan importerats till Europa där odlingar skapats i bland annat Polen. tujor är enkla att sköta och kräver inte mer än lite vatten och lite årligt beskärning för att hålla sig friska och fräscha. Att anlägga en häck med denna växt ger dig ett garanterat skydd för insyn från utsidan, detta samtidigt som du från insidan också får en mysig och omgärdande atmosfär.

Tujor kan både vara fristående och som bas i en häck

tujor trivs lika bra ensamma som i en klunga. Du kan köpa en tuja och ha den stående i din trädgård som ett coolt inslag, men du kan lika gärna – som sagt – välja att odla dem i en följd och skapa en häck för din tomt. Här kan man emellertid titta lite närmare på de som inkluderas i familjen Tuja. Vill du ha en ensam och fristående tuja så är en Tuja Smaragd den du ska köpa. En sådan växer lite mer frodigt och varje sådan växt blir lite mer unik sett till exempelvis hur höga de blir.

Väljer du, vilket är möjligt, att placera flera sådana i en häck så kan häcken i fråga bli lite spretig. Där rekommenderas istället en tuja Brabant som växer med ett jämnt skägg och som således ger dig en häck i samma höjd och form. En Tuja Smaragd är den lite lyxigare varianten som definieras av de gröna och glänsande barren och den slimmade, vackra kroppen. tujor är definitivt värt att investera i om du vill ha en personlig och inbjudande trädgård – där du slipper en massa nyfikna blickar.